Egnethetstest m. etolog 1h
(må godkjennes for å starte kurs)
Teoretisk kurs 40h
(online forelesninger, selvstudier)
Praktisk kurs 70h
(4 fysiske treffer + treningsvideoer)
Forelesninger og diskusjon 12h
(1 live treff online/mån)
Veiledet besøk 1h
(praktisk godkjennelse for å starte VFU)
VFU 15h
(praksis på virksomhet)
Totalt 140h
Pris: 15 000 NOK
Inkludert: Sertifisering, ID-handlinger, 1 års medlemskap DATiklubben
Ikke inkludert: Egnetshetsvurdering med barn
PAKKEPRIS:
Besøkshund + Terapi-/Skolehund: 30 000 kr (du sparer 5000 kr)
Å tenke på:
Denne utdanningen er en yrkesutdanning, noe som betyr at det finnes en tydelig studieplan å følge. Hvis du har utfordringer med hunden din i hverdagen (hundemøter, separasjon, hverdagslydighet), må du søke hjelp andre steder for dette, eller eventuelt booke en privattime for den typen trening.
Arbeid med hundeassistert støtteprogram
Når du utdanner deg til besøkshundteam, jobber du med å gi støtte, motivasjon, oppmuntring, aktivitet og selskap.
Besøkshundteamets oppgave er å gjøre uformelle besøk som ikke trenger å dokumenteres eller evalueres. Forskning viser at besøk av hundeteam senker blodtrykk, reduserer smerte og stress samt øker konsentrasjonen.
Dette er bare noen få eksempler på den gode effekten hundeassisterte støtteprogram har.
Besøkshunden arbeider med sin hundefører, som skal være til stede som støtte og sikre at hunden og deltakeren ikke utsettes for noen risiko eller fare.
Utdanningsmaterialet er rettet både mot personer som skal arbeide innen skole eller helse- og omsorgssektoren. Du kan velge hvilken retning du ønsker når du starter denne grunnutdanningen, avhengig av hvilken målgruppe du skal jobbe med. Denne utdanningen tar i utgangspunktet sikte på arbeid med personer over 13 år.
For å kunne søke jobb er det viktig at du har kunnskap om den målgruppen du skal arbeide med. Ønsker du å arbeide som besøkshundteam innen helsevesenet, bør du ha kunnskap om arbeid i helsevesenet. Det samme gjelder for omsorg, sosialt arbeid eller skole. Du utdanner deg alltid med bakgrunn i din tidligere kompetanse. En helsefagarbeider arbeider alltid som helsefagarbeider med besøkshund. En barne- og ungdomsarbeider arbeider alltid som barne- og ungdomsarbeider med sin besøkshund.
Er du utdannet lærer, pedagog eller har en annen utdanning knyttet til arbeid med barn, kan du ta en ekstra egnethetstest med barn for å kunne arbeide videre med hundeassistert aktivitet og barn under 13 år.
Er du utdannet innen pedagogikk og ønsker å melde deg på vår skolehundutdanning, kan du lese mer her. SKOLEHUND →
Er du utdannet sykepleier, fysioterapeut, ergoterapeut, sosionom, terapeut eller psykolog, kan vår terapihundsutdanning være aktuell for deg. TERAPIHUND →
Hunden må ha fylt ett år for å kunne gjennomføre egnethetstesten.
Hvis du er usikker, anbefaler vi at du kontakter oss for veiledning. Noen hunder er ikke klare før de er 2 år, for eksempel.
Når vi kaller inn til egnethetstest før kursstart, handler det om å undersøke forutsetningene til hund og fører for å kunne utdanne seg og sertifisere seg som et hundeteam. En egnethetstest kan også kalles en opptaksprøve. Tilstede har du en etolog og en testleder, begge med høy utdannelse innen arbeid med sosiale tjenestehunder.
Testen er utformet for å vurdere om hunden tåler de påkjenningene den kan bli utsatt for under utdanningen og praksisperioden. Det er en egnethetstest hvor vi ser om hunden har en tendens til å bli aggressiv, redd eller om den rett og slett ville ta skade av å jobbe som terapihund. Hundens velvære er vår prioritet. Enkelte testmomenter tillater vi ikke feil på.
Når vi gjennomfører egnethetstesten, vurderer vi deg og hundens grunnleggende samarbeid. Hunden skal kunne sitt og bli, dekk og bli, gå pent i bånd samt håndtere hundemøter. Vi ser på hvordan hundens sosialitet viser seg både med deg som hundefører til stede og alene med testleder. Vi vurderer hundens samarbeidsvilje, treningsmotivasjon, miljøfølsomhet, lek og hundemøter. Vi ser også på hvordan hunden tar imot godbiter, hvordan den reagerer på en støyende/stirrende person samt en person som håndterer hunden lignende veterinærbesøk.
Der det er mulig, vurderer vi også om hunden trives med å ta heis. (Dersom dette ikke kan utføres her, gjennomføres det i løpet av utdanningen.) Det kan være andre hunder i nærheten av testområdet.
Du får ikke bruke strupehalsbånd/retreiverkobbel eller annet utstyr som påfører ubehag. Vi anbefaler bruk av sele.
Etter gjennomført test og før oppstart av høstens utdanning krever vi at hunden gjennomgår en veterinærundersøkelse som bekrefter at den er frisk og smertefri. Dette veterinærattestet skal lastes opp på vår e-læringsplattform.
Når man utdanner hunden sin hos oss på Norske Terapihundskolen, gjør man en fantastisk reise. Å få utdanne sin hund og seg selv til et hundeteam er et privilegium. Vi som utdanningsarrangør er nøye med at både hund og fører skal trives i denne prosessen.
Hovedmålet med egnethetstesten er å sikre at hunden vil trives i jobben sin. Vi har et ansvar fra et dyrevelferdsperspektiv for at hunden ikke utsettes for ubehag og for at du som hundefører får med deg så mye kunnskap som mulig gjennom utdanningen.
Vi ser tydelig om hunden bygger opp stress under testmomentene, eller om den rett og slett ikke ønsker å kommunisere eller interagere med fremmede mennesker. Vi vil alltid avbryte testen før den oppleves som negativ eller stressende for hunden.
Vi har også et ansvar for å være ærlige og gi deg som hundefører tilbakemelding om hvordan vi vurderer dine og hundens forutsetninger for å fullføre utdanningen. Basert på disse prinsippene og de nevnte testmomentene utarbeider vi vår vurdering.
Utdanningen består av flere ulike delkurs.
Trykk på overskriften for å lese om innholdet i hver delkurs.
Virksomhetsforlagt utdanning. Når du har blitt godkjent på det veiledede besøket, er det på tide å prøve deg på egen hånd i praksis. Du skal gjennomføre praksis, eller virksomhetsforlagt utdanning, på en arbeidsplass du selv velger. Hvis du ønsker å jobbe med barn under 13 år, må du også gjennomføre en egnethetstest med barn.
I denne delen jobber vi med:
Utdanningens siste steg er sertifiseringen. Denne gjennomføres først når alle deler av utdanningen er fullført og godkjent. Det er mulig å utsette sertifiseringsdatoen én gang innenfor en tidsramme på seks måneder fra den offisielle sertifiseringsdatoen.
Sertifiseringen skjer vanligvis i en autentisk miljø, for eksempel på et omsorgsbolig for eldre, en LSS-virksomhet eller hos oss på Strömsholm, der vi samarbeider med Seniorglede. Hvis du skal jobbe med barn, gjennomføres sertifiseringen med barn.
Etter bestått sertifisering mottar du et sertifikat som dokumenterer innholdet i utdanningen din, samt en ID-kort for deg og et for hunden din. Sertifiseringen er gyldig i to år, deretter må du gjennomføre en kvalitetstest for fornyelse.